Warning: include_once(/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php): failed to open stream: Permission denied in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305

Warning: include_once(): Failed opening '/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/lib/php:/usr/local/php5/lib/pear') in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305
PĘKI WARSZAWSKIE | Przepisy kulinarne

PĘKI WARSZAWSKIE

1 kg ugotowanych ziemniaków
2 ugotowane marchewki 10 dag margaryny
4 jajka
3/4 szklanki śmietany 1 cebula
5 łyżek mąki pszennej
1 porcja proszku do pieczenia (bez cukru) garść posiekanej zieleniny (natka
pietruszki, rozmaryn, szczypiorek,
bazylia) sól, pieprz tłuszcz do smażenia
Cebulę zetrzeć na tarce. Ziemniaki i marchewki przetrzeć razem przez sito lub przepuścić przez maszynkę. Wymieszać z żółtkami, tartą cebulą, śmietaną, margaryną i mąką przesianą z proszkiem do pieczenia oraz posiekaną zieleniną. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, wymieszać z masą ziemniaczaną – masa powinna mieć gęstość ciasta drożdżowego. Natłuszczoną łyżką nabierać porcje ciasta i smażyć z obu stron na złoty kolor – jak pączki.

Responses are currently closed.