PIANKOWY MAZUREK ORZECHOWY PAN MIECZNIK

Kruche ciasto:
25 dag mąki
25 dag cukru
25 dag masła lub margaryny
1 żółtko
1 jajko
otarta skórka z 1 cytryny
Masa orzechowa:
5 białek
25 dag cukru pudru
5 sztuk orzechów włoskich łub garść
orzechów arachidowych 25 dag dżemu (najlepiej malinowego) sól
Mąkę przesiać, posiekać z zimnym masłem i cukrem pudrem, dodać jajko, żółtko, skórkę z cytryny, szczyptę soli i szybko wyrobić ciasto. Uformować kulę, zawinąć folię spożywczą i wstawić do lodówki przynajmniej na pół godziny. Orzechy wyłuskać, przepuścić przez maszynkę lub drobniutko posiekać. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli cukru pudru i cukru waniliowego, na koniec dodać mielone orzechy i delikatnie wymieszać. Upieczony spód posmarować dżemem i przykryć orzechową pianką, a następnie zapiec w piekarniku. Gotowy mazurek powinien być jasnozłoty.

Responses are currently closed.