PIECUSZEK

6 jajek
2 szklanki cukru
25 dag (1 kostka) margaryny
6 łyżek oliwy łub oleju
2 szklanki mąki ziemniaczanej
6 łyżek mąki pszennej
1 torebka proszku do pieczenia
2 łyżki mocnego octu (10%)
cukier waniłiowy łub dowolny aromat tłuszcz i tarta bułka do formy ewentualnie cukier puder do posypania
Oba rodzaje mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Tłuszcz o temperaturze pokojowej utrzeć na krem z cukrem. Nadal ucierając, dodawać kolejno jajka, a następnie po łyżce mąki z dodatkami, oliwę, ocet oraz aromat. Dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180-200°C) na 40 minut. Przed podaniem można posypać przez sitko cukrem pudrem.

Responses are currently closed.