Pieczarkowy karp

Do wykonania tej potrawy potrzebne nam będą:

– jeden duży karp

– cebula, 2 sztuki

– przyprawy

– masło 5 dag

– pieczarki 15 dag

Na początku musimy zacząć od przygotowania ryby. Musimy ją obrać, umyć. Następnie solimy i pieprzymy według własnego uznania, jednak musimy uważać żeby nie przesadzić. Mając przygotowaną rybę, zabieramy się za przygotowanie pieczarek. Musimy je obrać a następnie drobno pokroić. To samo musimy zrobić z cebulą.

Samo pieczenie ryby też jest bardzo proste. Smarujemy naczynie w którym będziemy piec karpia tłuszczem. Wkładamy tam rybę, posypujemy przygotowanymi wcześniej składnikami. Najpierw pieczarkami a później cebulą. Następnie roztapiamy masło i polewamy rybę. Pieczemy w piekarniku około 30 minut. W czasie pieczenia polewamy jeszcze rybę resztą stopionego masła.

Ryba najlepiej smakuje razem z surówka z białej kapusty. Smacznego!

Responses are currently closed.