Warning: include_once(/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php): failed to open stream: Permission denied in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305

Warning: include_once(): Failed opening '/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/lib/php:/usr/local/php5/lib/pear') in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305
PIEGUSEK | Przepisy kulinarne

PIEGUSEK

1 szklanka maku
25 dag masła łub margaryny
3 jajka
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
1 1/2 łyżki proszku do pieczenia
aromat migdałowy lub waniliowy
tarta bułka
tłuszcz do nasmarowania formy
cukier puder łub porcja polewy do ciast
Masło stopić i ostudzić. Mak sparzyć wrzątkiem, pozostawić na 20 minut, a następnie dokładnie odsączyć. Jajka ubić z cukrem, wymieszać (albo zmiksować) z masłem i mąką przesianą z proszkiem do pieczenia oraz aromatem (do smaku). Dobrze wymieszać z masą makową, włożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy i wstawić do nagrzanego piekarnika (200 °C) – upiec na złoty kolor. Gorący placek posypać przez sitko cukrem pudrem lub polać zalewą przygotowaną według przepisu na opakowaniu.

Responses are currently closed.