PIERÓG PRABABCI Z FARSZEM GRZYBOWYM

40 dag pieczarek
2 duże cebule
2-3 łyżki tartej bułki
1 jajko
sól, pieprz
tłuszcz do smażenia
Przygotować ciasto zgodnie z przepisem na drożdżowy pieróg (obok). Przygotować nadzienie: Pieczarki oczyścić i poszat-kowac. Cebulę obrać i drobno posiekać. Zesmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Ostudzić i wgnieść w farsz bułkę tartą i jajko. Gdy ciasto podrośnie, rozwałkować w prostokąt, posmarować grubo farszem i zwinąć w wałek. Na końcu powinno pozostać ok. 5 cm ciasta – inaczej pieróg podczas pieczenia się rozejdzie. Pozostawić jeszcze na trochę do wyrośnięcia, następnie posmarować rozbełtanym żółtkiem lub osłodzonym mlekiem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 35-40 minut.

Responses are currently closed.