Warning: include_once(/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php): failed to open stream: Permission denied in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305

Warning: include_once(): Failed opening '/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/lib/php:/usr/local/php5/lib/pear') in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305
PIERÓG PRABABCI Z FARSZEM KAPUŚCIANYM | Przepisy kulinarne

PIERÓG PRABABCI Z FARSZEM KAPUŚCIANYM

1 kg kiszonej kapusty
5 dag suszonych grzybów lub 10 dag
pieczarek 3-4 łyżki masła
2 cebule sól, pieprz
Przygotować ciasto zgodnie z przepisem na drożdżowy pieróg (s. 453). Przygotować nadzienie: grzyby namoczyć na noc w przegotowanej wodzie, a następnego dnia odcisnąć i pokroić w cienkie paseczki (wywar zachować). Kapustę przepłukać i dobrze odcisnąć. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu. Dodać grzyby i kapustę i dusić na niewielkim ogniu, często mieszając, ewentualnie dodając wywar z suszonych grzybów. Gdy ciasto podrośnie, rozwałkować w prostokąt, posmarować grubo farszem i zwinąć w wałek. Na końcu powinno pozostać ok. 5 cm ciasta – inaczej pieróg podczas pieczenia się rozejdzie. Pozostawić do wyrośnięcia, następnie posmarować rozbełtanym żółtkiem lub osłodzonym mlekiem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 35-40 minut.

Responses are currently closed.