PIWNY PIERNIK WIELKOPOLSKI

50 dag mąki krupczatki
1 szklanka płynnego miodu (może być
sztuczny) 4 jajka
3/4 szklanki cukru 1 szklanka jasnego piwa 25 dag dobrej margaryny garść mieszanych bakalii (kandyzowana
skórka pomarańczowa, rodzynki,
orzechy) 1 porcja przyprawy do pierników 1 łyżeczka sody oczyszczonej sół
tarta bułka
tłuszcz do nasmarowania formy ewentualnie torebka polewy do ciast
(czekoladowa lub orzechowa)
Skórkę pomarańczową i orzechy drobno posiekać. Rodzynki dokładnie umyć i namoczyć w odrobinie piwa. Miękką margarynę zmiksować z cukrem, dodając kolejno żółtka, a następnie po łyżce miód i piwo wymieszane z przyprawą do pierników. Mąkę przesiać z sodą i powoli wsypywać do masy piwnej, stale mieszając, i uważając, aby nie powstały grudki. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikat-
nie wymieszać z ciastem, dodając bakalie. Dwie podłużne keksowe foremki natłuścić i wysypać tartą bułką. Wstawić do nagrzanego piekarnika (200°C) i piec około 50 minut. Gotowy piernik można posmarować polewą, przygotowaną według przepisu na opakowaniu.

Responses are currently closed.