Warning: include_once(/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php): failed to open stream: Permission denied in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305

Warning: include_once(): Failed opening '/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/lib/php:/usr/local/php5/lib/pear') in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305
PLACEK JACEK | Przepisy kulinarne

PLACEK JACEK

/ średnia białej główka kapusty
(około 1 kg) 1 porcja mrożonego francuskiego ciasta 15 dag chudego boczku 1-2 cebule 1 łyżeczka kminku 10 dag żółtego sera (gouda, edamski,
kaszkawał itp.) 3 łyżki ołiwv lub dobrego oleju sól
mielona papryka pieprz
Ciasto francuskie rozmrozić według przepisu na opakowaniu. Kapustę oczyścić, usuwając wierzchnie liście, podzielić na cztery części i drobno poszatkować. Zalać gorącą wodą i gotować na dużym ogniu 5 minut. Odcedzić i dobrze odcisnąć. Boczek pokroić w drobną kostkę. Cebulę drobniutko posiekać i razem z boczkiem zeszklić na tłuszczu. Dodać kapustę i dusić na małym ogniu 10 minut, stale mieszając. Dodać kminek, szczyptę mielonej papryki, sól i pieprz – masa powinna być dość pikantna. Ser pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce z dużymi otworami, wymieszać z masą kapuścianą. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczoną tortow-nicę, formując coś w rodzaju miseczki. Wyłożyć na ciasto masę kapuścianą i wstawić do nagrzanego piekarnika (180°C) na 35-40 minut. Taki placek najlepiej podawać pokrojony na kawałki jak pizza, z dodatkiem barszczyku lub zupy grzybowej w filiżankach.

Responses are currently closed.