PLACEK MIKOŁAJKOWY

1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżki proszku do pieczenia tarta bułka
tłuszcz do wysmarowania formy
Mąkę przesiać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Margarynę utrzeć na krem z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie, stale ucierając, po jednym dodawać jajka, a następnie po łyżce mąki. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce z dużymi otworami, skropić sokiem z cytryny. Jabłka i orzechy dodać do ciasta, dobrze wymieszać. Formę natłuścić i wysypać tartą bułką. Ciasto wyłożyć do formy, wstawić do nagrzanego piekarnika (200°C) i piec około 50-60 minut (sprawdzić, czy ciasto jest gotowe, zanurzając w nim wykałaczkę lub cienki patyczek – jeśli będzie suchy – można zakończyć pieczenie).

Responses are currently closed.