PLACEK OPOLSKI

3 szklanki mąki
1 1/2 szklanki cukru
1 porcja proszku do pieczenia
1 szklanka naturalnego jogurtu
3 jajka
cukier waniliowy
duża garść mieszanych bakalii
albo grubo posiekanych orzechów
arachidowych 3/4 szklanki oleju 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej sól
tłuszcz i tarta bulka do formy cukier puder do posypania
Mąkę przesiać z cukrem, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Jajka ubić z jogurtem i cukrem waniliowym, dodać do ciasta i dobrze wyrobić, następnie, nadal wyrabiając, powoli wlewać olej. Bakalie obtoczyć w mące ziemniaczanej i dodać do ciasta, wymieszać. Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy i wstawić do nagrzanego piekarnika (200°C) na 35-40 minut. Przed podaniem posypać przez sitko cukrem pudrem.

Responses are currently closed.