Warning: include_once(/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php): failed to open stream: Permission denied in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305

Warning: include_once(): Failed opening '/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/lib/php:/usr/local/php5/lib/pear') in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305
PLACEK OSTROWIECKI | Przepisy kulinarne

PLACEK OSTROWIECKI

Kruche ciasto:
20 dag mąki (najlepiej krupczatki)
10 dag masła albo margaryny
1 łyżka oliwy lub oleju
sól
woda
Nadzienie:
1 porcja mrożonych śliwek (40-50 dag)
sok i skórka z 1/2 małej cytryny
1 szklanka mleka
3 czubate łyżki wiórków kokosowych
1 łyżka mąki pszennej łub ziemniaczanej
4 dag cukru
1 porcja cukru waniliowego 1 jajko
Przesianą mąkę posiekać z zimnym masłem, dodać łyżkę oliwy, sól i tyle lodowatej wody, aby powstało elastyczne ciasto. Szybko wyrobić ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki przynajmniej na godzinę. Rozwałkować na grubość około pół centymetra i wyłożyć ciastem natłuszczoną formę, formując dość gruby brzeg. Nakłuć w kilku miejscach widelcem. Śliwki obrać i pokroić na połówki, skropić sokiem z cytryny i ułożyć na cieście. Wiórki namoczyć w mleku. Jajko utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i przesianą mąką, dodać do wiórków namoczonych w mleku. Dokładnie wymieszać, a następnie zalać owoce. Wstawić do nagrzanego piekarnika (200 °C) na 40 minut.

Responses are currently closed.