PLACEK PUŁTUSKI

75 dag ziemniaków ugotowanych
w mundurkach 2 łyżki margatyny
10 dag wędliny (szynka, boczek, parówki) garść startego sera żółtego (mogą być
okrawki różnych serów) 4 łyżki gęstej śmietany 1 łyżka mąki pszennej sól, pieprz
oregano lub mielone zioła prowansalskie tłuszcz i tarta bułka albo mąka do wysypania formy
Ziemniaki obrać przepuścić przez maszynkę, dodać margarynę, połowę śmietany, połowę ziół, sól i pieprz, dokładnie wymieszać. Masę ziemniaczaną wyłożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką podłużnej formy – placek powinien mieć grubość około 1 cm. Nakłuć widelcem w wielu miejscach. Posypać pokrojoną w kostkę wędliną i polać śmietaną wymieszaną z tartym serem i pozostałymi ziołami. Wstawić do nagrzanego piekarnika (220 °C) na 10 minut.
Wersja dla wegetarian
Wegetarianie mogą zastąpić wędlinę po-szatkowanymi pieczarkami lub boczniakami (25 dag), uprzednio usmażonymi na łyżce tłuszczu.

Responses are currently closed.