Warning: include_once(/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php): failed to open stream: Permission denied in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305

Warning: include_once(): Failed opening '/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/lib/php:/usr/local/php5/lib/pear') in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305
PLACEK WIOSENNY | Przepisy kulinarne

PLACEK WIOSENNY

Ciasto:
1 1/2 szklanki przesianej mąki pszennej 10 dag margaryny 1 żółtko
1 jajko sól
tarta gałka muszkatołowa
Nadzienie:
3 młode cukinie
2 strąki kolorowej papryki
20 dag żółtego sera (mogą być okrawki rozmaitych serów dostępne na wagę w wielu sklepach)
1 szklanka naturalnego jogurtu
3 jajka
1 łodyga selera naciowego garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, koperek, szczypiorek) warzywna przyprawa typu vegeta mielona papryka, sól tłuszcz do nasmarowania formy
Szybko zagnieść kruche ciasto z przesianej mąki, jajka, żółtka, masła, szczypty soli i gałki muszkatołowej oraz 5 łyżek lodowatej wody. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki przynajmniej na godzinę. Po upływie tego czasu rozwałkować i wyłożyć ciastem płaską blachę, formując dwucenty-metrowy rant. Nakłuć widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika (200°C) na 10-15 minut – do chwili, gdy ciasto nabierze słomkowego koloru. Cukinie obrać i pokroić na plasterki, papryki oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w makaronik. Łodygę selera drobno poszatkować. Ciasto posypać połową sera, rozłożyć na nim seler, cukinie i paprykę.
Oprószyć przyprawą warzywną, resztą tartego sera i posiekaną zieleniną. Jogurt ubić z jajkami, doprawić do smaku solą i papryką, zalać jarzynki. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180°C) na godzinę.

Responses are currently closed.