PLEŚNIAK RABARBAROWY

3 szklanki mąki pszennej
l 1/2 szklanki cukru
5 jajek
1 kostka (25 dag) margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka ciemnego gorzkiego kakao
50 dag rabarbaru
sól, cynamon
tłuszcz i tarta bułka do formy
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, a następnie dodać schłodzoną margarynę i posiekać dużym nożem na kaszkę. Dodać żółtka i pół szklanki cukru, szybko wyrobić ciasto. Podzielić je na dwie części (2/3 i 1/3). Mniejszą część podzielić na 2 połowy, do jednej dodać kakao i wymieszać. Z ciasta uformować kule, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę. Rabarbar oczyścić, pokroić w drobną kostkę i rozgotować, dodając 1-2 łyżki wody. Odparować. Przetrzeć przez sito lub zmiksować. Dodać szczyptę cynamonu i wymieszać. Większą część ciasta wyjąć z lodówki i wyłożyć nią natłuszczoną i wysypaną tartą bułką płaską formę, formując rant. Na cieście rozłożyć przecier rabarbarowy. Małą porcję jasnego ciasta zetrzeć na tarce z dużymi
otworami wprost na przecier. Białka ubić z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę, następnie nadal ubijać, dodając szklankę cukru. Pianę wyłożyć na ciasto i na wierzch zetrzeć na tarce ciemne ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika (200-220°C) na 45-50 minut.

Responses are currently closed.