POLENTA KUKURYDZIANA

25 dag kaszy kukurydzianej
garść startego sera żółtego (parmezan,
oscypek) oliwa z oliwek lub margaryna sól
1 kg pieczarek 3-4 ząbki czosnku garść posiekanej zieleniny (bazylia,
oregano, natka pietruszki, majeranek) 3 łyżki oliwy z oliwek lub margaryny 3 łyżki soku z cytiyny łub octu winnego sół, pieprz porcja plasterków topionego sera
Zagotować cztery szklanki osolonej wody z łyżką tłuszczu i powoli wsypać kaszę, stale mieszając. Gotować na małym ogniu około 10 minut, dodać tarty ser i dobrze wymieszać. Przełożyć do natłuszczonej prostokątnej formy do pieczenia, wyrównać i pozostawić do wystygnięcia. Pieczarki oczyścić, drobno poszatkować, obficie skropić sokiem z cytryny. Czosnek zmiażdżyć i wymieszać z pieczarkami oraz posiekaną zieleniną, pozostawić na noc. Następnego dnia polentę pokroić na kwadraty lub romby i smażyć na złoty kolor z obu stron albo piec na ruszcie lub na grillu. Na upieczone porcje polenty nałożyć po kilka łyżek pieczarek i przykryć stopionym serem. Wstawić na 10-15 minut do ciepłego piekarnika (180°C) – ser powinien się stopić.

Responses are currently closed.