Warning: include_once(/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php): failed to open stream: Permission denied in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305

Warning: include_once(): Failed opening '/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/lib/php:/usr/local/php5/lib/pear') in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305
POLSKA CHAŁWA | Przepisy kulinarne

POLSKA CHAŁWA

l1/2 szklanki cukru
1 szklanka kaszy manny
121/2 dag (pół kostki) margaryny
lub masła duża garść posiekanych orzechów (włoskie,
arachidowe) aromat waniliowy, migdałowy,
pomarańczowy, rumowy
albo arakowy
2 szklanki źródlanej wody
Cukier z wodą gotować w rondelku z nierdzewnej stali około 20 minut – powinien powstać syrop o konsystencji śmietanki. W rondelku rozgrzać tłuszcz, wrzucić przesianą kaszę manną i podgrzewać na małym ogniu, stale mieszając, drewnianą tyżką (można podłożyć płytkę ochronna) do chwili, gdy kasza wchłonie cały tłuszcz i nabierze złotego koloru. Do kaszy wlać syrop cukrowy oraz aromat i dokładnie wymieszać, aby powstała jednolita masa. Masę przełożyć do natłuszczonej formy do
zapiekania i wstawić do letniego piekarnika na 15-20 minut. Następnie ugnieść w salaterce i przybrać orzechami. Przed podaniem wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę.

Responses are currently closed.