Warning: include_once(/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php): failed to open stream: Permission denied in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305

Warning: include_once(): Failed opening '/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/lib/php:/usr/local/php5/lib/pear') in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305
POLSKIE KAPARY | Przepisy kulinarne

POLSKIE KAPARY

50 dag zielonych owoców ogrodowej
nasturcji 2 szklanki octu winnego (6%) 10 dag cukru
po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego kilka goździków duża szczypta soli
Owoce nasturcji przebrać, umyć i włożyć do jednego litra osolonej wrzącej wody, gotować 10 minut. Dobrze odsączyć, włożyć do niewielkich wyparzonych, czystych słoiczków. Ocet zagotować z cukrem i przyprawami i gorącym (ale nie wrzącym) zalać kapary w ten sposób, aby w każdym słoiczku znalazły się przyprawy. Zamknąć wygotowanymi pokrywkami i obrócić do góry dnem. Przykryć ciepłym kocem i pozostawić do wystygnięcia. Można także pasteryzować w tradycyjny sposób (około 15 minut).

Responses are currently closed.