POLSKIE KASZTANY

50 dag dużej białej fasoli (jaś) 75-80 dag cukru
aromat migdałowy lub waniliowy gorzkie kakao lub starta czekolada do obtoczenia
Fasolę przebrać, zalać przegotowaną letnią wodą i odstawić na całą noc. Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie (najlepiej wykorzystać do tego celu szybkowar) – fasola powinna być bardzo miękka, prawie rozgotowana. Odcedzić, obrać ze skórki i przetrzeć przez sito. Cukier wymieszać z 3—4 łyżkami ciepłej, przegotowanej wody i podgrzewać na niewielkim ogniu, stale mieszając, drewnianą łyżką, dopóki nie powstanie gęsty syrop. Syrop wymieszać, a jeszcze lepiej zmiksować z przetartą fasolą i kilkoma kroplami aromatu. Powinna powstać elastyczna gęsta masa. Formować niewielkie kulki i obtaczać w kakao lub startej na tarce czekoladzie. Ułożyć na tacy i wstawić do lodówki przynajmniej na 1-2 godziny przed planowanym spożyciem.

Responses are currently closed.