POMARAŃCZE W KALESONACH

4 spore pomarańcze 2 litra lodów (śmietankowe, waniliowe, pomarańczowe, malaga, stracciatella) bita śmietana (może być w sprayu) 2-3 fyżki cukru pudru
2-3 łyżki rumu lub brandy albo kilka kropli aromatu rumowego lub arakowego
Pomarańcze dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem. Przekroić na połowy i delikatnie usunąć miąższ, oczyścić go z białych błonek i pestek i pokroić w niewielką kostkę, posypać cukrem pudrem i skropić alkoholem. Wymieszać. Połówki pomarańczy napełnić lodami, przykryć miąższem pomarańczowym i przykryć czapeczkami z bitej śmietanki (można też posypać startą na tarce czekoladą lub wiórkami kokosowymi albo płatkami śniadaniowymi).
Wersja różowa
W kalesonach podobnie można przygotować różowe grejpfruty. Trzeba wybierać słodsze odmiany.

Responses are currently closed.