POMORSKI CEBULAK

75 dag cebuli
10 dag boczku lub szynki albo parówek
(wegetarianie mogą zastąpić wędlinę
duszonymi lub usmażonymi pieczarkami
w tej samej ilości) 2 jajka ugotowane na twardo kminek
2 łyżki oliwy lub oleju szczypta ziół prowansalskich lub garść
świeżych ziół (rozmaryn, tymianek) 25 dag przesianej mąki pszennej 5 dag margaryny łub masła
1 łyżka cukru 5 łyżek mleka
2 dag drożdży sól
Drożdże rozpuścić w podgrzanym mleku z cukrem, odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Tłuszcz roztopić, dodać do mąki, wymieszać, dodając rozczyn drożdżowy i szczyptę soli. Dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przełożyć na natłuszczoną blachę i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Cebulę i wędlinę pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu. Jajka posiekać i dodać do masy cebulowej, doprawić do smaku kminkiem, ziołami i solą. Masą cebulową posmarować wyrośnięty placek i wstawić do nagrzanego piekarnika
(180-200°C) na około 30-40 minut. Podawać na gorąco, krojąc w kwadraty. Można podawać z barszczykiem w filiżankach lub z piwem.

Responses are currently closed.