POSPIESZNA KRUSZONKA Z SZARLOTKĘ

5 jabłek (najlepiej antonówek lub renet)
20 dag mąki pszennej
15 dag cukru
15 dag margaryny lub masła
1-2 łyżki rodzynek
1-2 łyżki grubo posiekanych orzechów
sok z cytryny
mielony cynamon
cukier waniliowy
sól
tłuszcz do nasmarowania formy
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i drobno poszatkować, skrapiając sokiem z cytryny. Wymieszać z dwoma łyżkami cukru, szczyptą mielonego cynamonu oraz rodzynkami i orzechami. Wyłożyć do natłuszczonej formy do zapiekania. Zimny tłuszcz posiekać grubym nożem z mąką, dodać pozostały cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Szybko zagnieść ciasto, a następnie pokruszyć je palcami i wysypać na jabłka tak, aby pozostały one przykryte. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180°C) i upiec na złoty kolor. Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Responses are currently closed.