POŚWIĘTECZNE BAJADERKI

50 dag okruchów różnych ciast
2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
1 1/2 szklanki mleka
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
2 łyżki rumu albo brandy lub aromat rumowy czy arakowy
3 czubate łyżki cukru
dowolne bakalie, wiórki kokosowe lub kakao w proszku
W małym rondelku rozgrzać masło, dodać mąkę i dobrze wymieszać na małym ogniu i powoli, stale mieszając, wlewać mleko. Doprowadzić do wrzenia i nadal mieszając, zdjąć z ognia (gdy w zasmażce zrobią się kluchy, trzeba masę przetrzeć przez sito). Dodać kawę rozpuszczalną, brandy i cukier, dobrze zmiksować, ostudzić. Drobno pokruszone ciasto wymieszać z bakaliami i dodać do mlecznej masy, dobrze wymieszać. Natłuszczonymi rękami formować kartofelki i obtaczać w wiór-
kach kokosowych lub w sproszkowanym kakao. Można także gotowe bajaderki polać masą czekoladową.

Responses are currently closed.