POŻEGNANIE LATA

75 dag śłiwek
5 jajek
1 1/2 szklanki cukru
cukier waniliowy
1 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól
tłuszcz i tarta bułka do formy
cukier puder do posypania
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie połączyć z przesianą mąką. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką tortownicy. Śliwki wydrylo-wać i podzielić na połówki, ułożyć na cieście. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180°C) na ok. 40 minut – ciasto powinno nabrać złotego koloru i lekko odchodzić od brzegów tortownicy. Posypać cukrem pudrem.

Responses are currently closed.