Warning: include_once(/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php): failed to open stream: Permission denied in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305

Warning: include_once(): Failed opening '/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/lib/php:/usr/local/php5/lib/pear') in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305
Przepis na czekoladowy przekładaniec z ajerkoniakiem | Przepisy kulinarne

Przepis na czekoladowy przekładaniec z ajerkoniakiem

Witajcie! Dziś chcę Wam przedstawić przepis na czekoladowy przekładaniec z ajerkoniakiem. Jest to naprawdę pyszny tort, który postanowiłem zrobić dla moich przyjaciół na ich pierwszą rocznicę ślubu;)

Składniki jakie potrzebujemy to:

Biszkopt:

– 5 jajek

– szklanka cukru

– szklanka mąki

– bułka tarta i masło do formy

– łyżeczka kakao

– napar kawowy do nasączenia

Krem czekoladowy:

– 10 dkg gorzkiej czekolady

– 3 – 4 łyżeczki mleka

– 40 dag masła

– 4 jajka

– szklanka cukru

– opakowanie cukru wanilinowego

– 25 ml spirytusu

Krem ajerkoniakowy:

– 6 płatków białej żelatyny

– 250 ml ajerkoniaku

– 600 ml kremówki

– 2 opakowania cukru wanilinowego

Do dekoracji:

– biała i ciemna polewa

– owoce

Przygotowanie:

1. Z białek ubijamy pianę. Stopniowo dodajemy cukier, a potem żółtka. Ubijając na niższych obrotach, powoli wsypujemy mąkę. Dodajemy kakao, mieszamy. Ciasto wlewamy do natłuszczonej i posypanej bułką tortownicy o śr. 20 cm. Pieczemy ok. 35 minut w temp 180 stopni. Studzimy, nasączamy naparem i przekrawamy na 5 krążków.

2. Czekoladę roztapiamy z mlekiem i studzimy. Jajka ubijamy z cukrami na parze. Studzimy. Masło ucieramy na puch. Dodajemy ubite jajka, wlewamy spirytus i mieszamy. 1/3 kremu odkładamy, a pozostałą delikatnie miksujemy z czekoladą.

3. Żelatynę namaczamy, rozpuszczamy i studzimy. Mieszamy z ajerkoniakiem i i chłodzimy. Do masy dodajemy śmietanę ubitą z cukrem wanilinowym. Trzy krążki tortu przekładami kremami: ajerkoniakowym, czekoladowym i ajerkoniakowym. Z pozostałych dwóch biszkoptów wykrawamy dowolnej wielkości cyfry i przekładamy odłożonymi jasnym kremem. Dekorujemy polewami i owocami.

Smacznego!

Responses are currently closed.