Warning: include_once(/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php): failed to open stream: Permission denied in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305

Warning: include_once(): Failed opening '/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/lib/php:/usr/local/php5/lib/pear') in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305
Przepis na domową lasagne | Przepisy kulinarne

Przepis na domową lasagne

Co najlepsze w domowej lasagnii? Można do niej wrzucić niemalże wszystko co w danej chwili znajduje się w lodówce. Należy jednak pamiętać, że składniki muszą jako tako do siebie pasować;)

lasagne

autor zdjęcia: fuguzu

W mojej najczęściej używam (co będzie potrzebne do przygotowania):

– makaron lasagne

– mięso mielone

– szynka

– pomidory (mogą być w puszcze)

– ser

– śmietana 18%

– mąka

– gałka muszkatołowa

– sól, pieprz

– zioła prowansalskie

– pieczarki

– masło

Mięso cienko mielimy i smażymy na oliwie z przyprawami. Pieczarki również smażymy i łączymy razem z mięsem. Następnie do całości dodajemy pomidory w puszcze i mieszamy cały czas na ogniu aby całość nabrała konsystencji sosu. Tak przygotowany sos odstawiamy na jakiś czas.

W międzyczasie możemy zacząć gotować makaron. Pamiętaj jednak o dwóch rzeczach: 1. lasagna bardzo łatwo się skleja (dużo oleju do wody) i 2. łatwo się rozpada (trzeba więc być z nią delikatnym po ugotowaniu). Ja gotuję ją zdecydowanie na miękko, aby później w piekarniku nie zrobiła się twarda. Po ugotowaniu makaronu rozkładamy go na pojedyncze płaty (potrzebujemy ich co najmniej 20).

Teraz pora na przygotowanie sosu śmietanowego.  Na patelnię wrzucamy łyżkę masła. Po jego rozpuszczeniu dodajemy łyżkę mąki pszennej i mieszamy uważając aby się nie przypaliło. Następnie do całości dodajemy śmietanę i odrobinę startego sera i gałki muszkatołowej. Sos powinien mieść konsystencję lekko gęstą i cały czas znajdować się na ogniu, bowiem po ostygnięciu bardzo szybka “siada”.

Najlepiej wykorzystać do pieczenia naczynie żaroodporne. Ja mam takie które mieści dokładnie 4 płaty makaronu (jeden poziom). Spód naczynia smarujemy obficie sosem śmietanowym aby lasagna nie przykleiła się do dna. Następnie układany pokłady potrawy na przemian makaron, sos pomidorowy z mięsem i pieczarkami, makaron, szynka, makaron, ser itd. itd. do wyboru i wedle uznania. Na wierzch jednak zawsze kładziemy makaron, który polewamy resztą sosu śmietanowego i posypujemy startym serem. Jeśli wcześniej makaron był ugotowany do miękkiego to wystarczy 15 – 20 min u piekarniku rozgrzanym do temp 150 stopni. Należy jednak kontrolować aby się nie przypaliła. Smacznego!

Responses are currently closed.