Przepis na karczek duszony w warzywach

Witajcie! Dziś chciałbym Wam przedstawić przepis na pyszny karczek duszony w warzywach. Jest to typowa rodzinna potrawa, którą można przygotować w mieszkaniu, w gronie rodzinnym.

Składniki potrzebne do przygotowania tej potrawy to (na 4 porcje):

– 1 kg karczku bez kości

– 3 marchewki

– duża pietruszka

– por

– 1/2 selera

– 2 kostki rosołowe

– zioła prowansalskie

– ostra papryka mielona

– vegeta

– czosnek granulowany

– pieprz

– olej

Przygotowanie:

1. Karczek myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Vegetę mieszamy z ziołami, papryką, pieprzem i czosnkiem. Karczek nacieramy mieszanką przypraw ze wszystkich stron i wstawiamy na ok. 12 godzin do lodówki.

2. Mięso kroimy w grube plastry i obsmażamy na oleju. Pora kroimy w paski, a marchewki, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach.

3. Z kostek rosołowych przygotowujemy bulion. Karczek układamy w brytfannie, obkładamy warzywami i wlewamy bulion. Dusimy pod przykryciem do miękkości i jeśli trzeba, przyprawiamy do smaku.

Smacznego!

Responses are currently closed.