Przepis na kaszę z sosem śmietanowym

Witajcie! Dziś chciałbym Wam przedstawić przepis na danie jakiego tu jeszcze nie było. Nietypowe, ciekawe połączenie składników. Propozycja na, z jednej strony coś zdrowego, a z drugiej coś pysznego. Kasza jęczmienna z sosem śmietanowym z szynką i grzybami.

Składniki jakich potrzebujemy do wykonania takiej potrawy to:

– woreczek kaszy jęczmiennej

– cebula

– 20 dkg szynki

– 10 dkg pieczarek

– śmietana 18%

– oliwa

– sól, pieprz

Przygotowanie:

Kaszę gotujemy i studzimy. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na niewielkiej ilości oliwy. Szynkę kroimy w cienkie plasterki i podsmażamy z cebulą. Dodajemy pokrojone pieczarki i całość zalewamy niewielką ilością wody. Gdy wywar zacznie wrzeć, wlewamy zahartowaną śmietanę cały czas mieszając. Do całości dodajemy kaszę, mieszamy i doprawiamy.

Smacznego!!!

Responses are currently closed.