Przepis na miodownik

Witajcie! Dziś chciałbym Was uraczyć przepisem na jedno z moich ulubionych ciast: Miodownik. Zawsze gdy go piekę i wystawiam na dostęp publiczny znika zadziwiająco szybko, czasem tak szybko, że sam mam problem żeby uczknąć z niego coś dla siebie. Wracając jednak do przepisu. Do upieczenia miodownika będziemy potrzebować:

– 250 g margaryny

– 1/2 szklanki miodu

– 1 szklankę cukru

– 5 jajek

– 3,5 łyżki mąki

– 2 łyżeczki sody oczyszczonej

Kren:

– 0,75 l mleka

– 3/4 szklanki cukru

– 7 łyżek kaszy manny

– 200 g masła

– 120 g margaryny

– sok z 2 cytryn

Przygotowanie:

1. Margarynę, miód i cukier zagotować i pozostawić do ostygnięcia. Dodać jajko, mąkę i sodę oczyszczoną. Wyrobić ciasto i podzielić je na 3 części. Każdą część ciasta upiec osobno w wysmarowanej tłuszczem formie. Piec przez 10 – 15 min sprawdzając miękkość i stopień upieczenia w temp. 160 – 180 stopni.

2. Mleko zagotować z cukrem. Do gotującego się wsypać kaszę mannę. Chwile gotować mieszając. Pozostawić do ostygnięcia.

3. Masło utrzeć z margaryną na puszystą masę. Następnie dodawać stopniowo kaszę mannę i sok z cytryn.

4. Przekładać naprzemiennie upieczone wcześniej placki kremem. Całość posypać kolorowymi cukierkami.

Smacznego!!!

Responses are currently closed.