Warning: include_once(/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php): failed to open stream: Permission denied in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305

Warning: include_once(): Failed opening '/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/lib/php:/usr/local/php5/lib/pear') in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305
Przepis na molto bene | Przepisy kulinarne

Przepis na molto bene

Witajcie! Dziś mam dla Was przepis na niecodzienną włoską pastę, taką trochę droższą, ale i ekskluzywniejszą:) Nosi ona nazwę molto bene. Mnie najbardziej smakuje z makaronem tagliatelle (w paczce w kształcie gniazdek po ugotowaniu długi i płaski), ale można go zastąpić np. spaghetti.

Do przygotowania molto bene potrzebujemy następujących składników (porcja dla 2 osób):

– paczka makaronu

– 2 łyżki pokrojonych czarnych oliwek

– 2 łyżki suszonych pomidorów ze słoika

– klika plasterków szynki (najlepiej parmeńskiej)

– pieprz biały

– śmietana 18%

– łyżka masła

– łyżka mąki

– czosnek

– gałka muszkatołowa

– oliwa z oliwek

– rukola

Na początek zajmijmy się zrobieniem sosu beszamelowo – czosnkowego. Rozpuszczamy masło i dodajemy do niego mąkę po czym ciągle mieszając dolewamy podgrzaną śmietanę. Gdy nabierze jednolitej konsystencji dodajemy czosnek (świeży przeciśnięty lub granulowany) i łyżeczkę gałki muszkatołowej.

Na patelni na oliwę wrzucamy szynkę i delikatnie ją podsmażamy, następnie dodajemy suszone pomidory, znów chwilkę smażymy i dodajemy oliwki. Całość jeszcze chwilkę smażymy i dolewamy sos. Doprawiamy białym pieprzem. Nie solimy sosu.  Ja osobiście nie przepadam za rukolą więc jej nie dodaję, ale jeśli ktoś lubi to należy ją dodać do gotowego sosu na sam koniec, tylko aby się zagrzała. Podawać z połówką pomidorka koktajlowego, posypane startym parmezanem. Smacznego!

Responses are currently closed.