Warning: include_once(/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php): failed to open stream: Permission denied in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305

Warning: include_once(): Failed opening '/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/lib/php:/usr/local/php5/lib/pear') in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305
Przepis na musli | Przepisy kulinarne

Przepis na musli

musli

foto: www.flickr.com/photos/olga666flickr

Witajcie! W dobie przerażająco lodowatej zimy ważne jest aby aplikować sobie odpowiednią ilość witamin. Można brać różnego rodzaju preparaty, tabletki, ‘rozpuszczalniki’ etc. (absolutnie nie mówię, że są one złe, a wręcz przeciwnie, sam z nich korzystam) można również jeść owoce!!! Do czego gorąco zachęcam.  Dziś podsunę Wam kilka pomysłów jak samodzielnie przygotować pyszne musi. Te gotowe w sklepach są zwykle drogie w stosunku do tego ile ich jest. Typowe opakowania musli to 300 – 400g. Tymczasem składniki można kupić (a niektóre nawet przygotować samemu), połączyć je, przygotować ponad kg i dużo zaoszczędzić.

Podstawą musli są płatki. Jest ich obecnie na rynku bardzo wiele i możemy w nich przebierać. Szczególnie polecam: tradycyjne kukurydziane lub żytnie. Możemy dodać do płatków otręby zbożowe (bogate w błonnik).

Teraz czas na to co w musli najważniejsze, mianowicie różnego rodzaju suszone owoce. Co możecie kupić lub przygotować i dodać do musli:

– suszone winogrona patrz rodzynki – nie wymagają opisywania

– suszona żurawina – słodsza od rodzynek, wygląda bardzo podobnie, jest tylko czerwona – POLECAM

– suszone banany – zazwyczaj występują w dużych paczkach (możne je jeść jak chipsy)

– wiórki kokosowe – osobiście za nimi nie przepadam, ale dodać je jak najbardziej możecie

– suszone jabłka – bardzo prosto można przygotować je samemu (szczególnie polecam po pokrojeniu posypać niewielką ilością cynamonu)

– starta skórka pomarańczowa

– suszone śliwki

– suszone morele

– suszone daktyle (bardzo słodkie, czasami z pestką, którą trzeba wyciągnąć)

– suszone figi

Większe owoce: śliwki, morele, daktyle, figi proponuję pokroić w mniejsze kawałki, aby lepiej zmieszały się z płatkami i całą resztą.

Nie narzucam konkretnej kombinacji. Wszystkie z tych propozycji do siebie pasują. Zależy co kto lubi:) Smacznego!

Responses are currently closed.