Warning: include_once(/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php): failed to open stream: Permission denied in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305

Warning: include_once(): Failed opening '/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/lib/php:/usr/local/php5/lib/pear') in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305
Przepis na placki po węgiersku | Przepisy kulinarne

Przepis na placki po węgiersku

placek po węgiersku

foto: www.flickr.com/photos/mesohungry

Witajcie! Dziś mam dla Was przepis na placki po węgiersku. Danie proste do wykonania i sycące.

Na początek dla przypomnienia, przepis na “podstawę”,  a więc placki ziemniaczane.  Do ich zrobienia potrzebujemy (4 osoby):

– 8 dużych ziemniaków

– 2 jakja

– 5 łyżek mąki

– 1 cebula

– sól i pieprz

Ziemniaki obieramy ze skórki, myjemy i trzemy na tarce (otwory w zasadzie bez znaczenia). Cebulę również obieramy i trzemy. Wbijamy jajka, dodajemy mąkę i przyprawy. Przygotowaną masę smażymy na oleju po obu stronach. Aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu po usmażeniu można je pozostawić ja jakiś czas na papierowych ręcznikach.

A teraz pora na wierzch placków:) Do jego przygotowania potrzebujemy:

– 1/2 kg wołowiny lub wieprzowiny

– 2 duże czerwone papryki

– 1 cebulę

– łyżka przecieru pomidorowego

– 3 ogórki kiszone (nie są konieczne, ale lubię je dodać)

Mięso kroimy w kostkę i smażymy na oleju, dodajemy drobno pokrojoną wcześniej zeszkloną cebulę i pokrojoną w kostkę paprykę i ogórka. Dusić ok 30 minut. Dodać łyżkę przecieru pomidorowego i przyprawy. Podawać na plackach, posypane np szczypiorkiem. Czapki z głów! Smacznego!

Responses are currently closed.