Przepis na roladki z mięsem mielonym

Witajcie! Przepis, który dziś chciałbym Wam zaprezentować to autorki przepis mojej ciotki, która to uraczyła nas owym daniem podczas ostatniego rodzinnego obiadu, który zorganizowała w swym mieszkaniu. Zapraszam zatem wszystkich na pyszne roladki z mięsem mielonym.

Do przygotowania tego dania potrzebujemy:

– 8 cienko rozbitych plastrów wołowiny

– 1/2 kg mieszanego mięsa mielonego

– 1 torebka ugotowanej kaszy jęczmiennej

– 1 opakowanie sosu pieczeniowego (jasnego lub ciemnego)

– 1 cebula

– 1 jajko

– sól i pieprz

– olej

Przygotowanie:

1. Cebulę obieramy, drobno kroimy i rumienimy na tłuszczu. Mięso mielone mieszamy z kaszą, cebulą i jajkiem. Doprawiamy solą i pieprzem.

2. Plastry mięsa wołowego posypujemy solą i pieprzem. Na każdy nakładamy porcję farszu i zawijamy roladki. Spinamy wykałaczką albo obwiązujemy dratwą. Obsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony i następnie podlewamy wodą i dusimy do miękkości.

3. Sos przygotowujemy według przepisu podanego na jego opakowaniu (można wymieszać sos jasny z ciemnym – pół na pół). Roladki polewamy świeżo przygotowanym, gorącym sosem.

Responses are currently closed.