Warning: include_once(/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php): failed to open stream: Permission denied in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305

Warning: include_once(): Failed opening '/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/lib/php:/usr/local/php5/lib/pear') in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305
Przepis na sałatkę cezar (cesarską) | Przepisy kulinarne

Przepis na sałatkę cezar (cesarską)

sałatka cezar

foto: www.flickr.com/photos/annchristin

Witajcie witajcie! Dziś mam dla Was przepis na pyszną sałatkę cesarską. Jest to potrawa świetna na lunch, spotkanie z przyjaciółkami, ale też tak po prostu do przekąszenia:)

Zacznijmy od przygotowanie sosu cesarskiego. Do jego wykonania potrzebujemy:

– 100 g startego parmezanu

– kieliszek białego wytrawnego wina

– 100 g zmielonych orzechów włoskich

– łyżkę masła

– 5 łyżek gęstej śmietany

– zioła prowansalskie, sól i pieprz

Rozpuścić masło na patelni i wrzucić na nie orzechy. Smażyć je kilka minut po czym dodać wino i ser i mieszać aż do jego całkowitego rozpuszczenia. Doprawić szczyptą ziół, pieprzu i soli.

Do przygotowania sałatki potrzebujemy:

– 1 sałata rzyska

– 1 podwójna pierś z kurczaka

– ząbek czosnku

– oliwa z oliwek

– grubo pokrojony chleb (1 duża kromka na porcję)

– masło czosnkowe lub czosnek granulowany

– starty parmezan

Kurczaka kroimy w podłużne paski i smażymy na oliwie wciskając ząbek czosnku. Smażymy do czasu aż się zarumieni i będzie soczysty. Kromki smarujemy z obu stron masłem czosnkowym lub zwykłym i posypujemy czosnkiem granulowanym, po czym robimy z nich grzanki. Można zrobić je na patelni, można w mikrofalówce. Sałatkę myjemy, liście targamy na niewielkie płaty i łączymy z wcześniej przygotowanym sosem. Na talerzu układamy grzanki, przykrywamy je sałatą i na sam wierzch układamy kurczaka. Całość posypujemy obficie startym parmezanem. Doskonale smakuje z białym wytrawnym lub półwytrawnym. Smacznego!

Responses are currently closed.