Warning: include_once(/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php): failed to open stream: Permission denied in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305

Warning: include_once(): Failed opening '/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/lib/php:/usr/local/php5/lib/pear') in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305
Przepis na sos carbonara | Przepisy kulinarne

Przepis na sos carbonara

carbonara

foto: www.flickr.com/photos/father_jack

Witajcie! Mimo, że jakiś czas temu pisałem o tym jak przygotować pastę z sosem carbonara to jednak była to wersja dla początkujących, łatwa. Bo do przygotowania w chwilę i to tylko z makaronem z boczkiem. Tymczasem sos carbonara można z powodzeniem dodawać także do innych potraw. Dlatego też dziś postanowiłem w kilku słowach opisać jak go przygotować.

Do przygotowania sosu będziemy potrzebować:

– 1/4 kg boczku wędzonego łuskanego

– śmietana 18%

– pół szklanki wina białego (wytrawne lub półwytrawne)

– 2 jajka

– starty na bardzo drobno parmezan

– sól, pieprz

Boczek kroimy w cienką kostkę i podsmażany na patelni. Ważne aby nie robić tego na żadnym tłuszczu bo ten wytopi nam się z boczku. Jajka, śmietanę i ser mieszamy w osobnej miseczce. Do boczku dolewamy wina, a następnie mieszankę śmietany, jajka i sera. Doprowadzamy do takiego stanu aby ser się dokładnie roztopił. Przyprawiamy solą i pieprzem. Sos można podawać np.  z ziemniakami, owocami morza, ryżem itp. Smacznego!

Responses are currently closed.