Przepis na Strogonowa

strogonow

foto: http://www.flickr.com/photos/purpleslog/

Witajcie! Strogonowa jadłem pierwszy raz na weselu u kuzynki kilka dobrych lat temu. Tak bardzo mi smakował, że postanowiłem sam spróbować go upichcić. Nie szukałem żadnych przepisów, dokładnie wiedziałem co chcę aby w nim było, zastosowałem więc metodę słów i błędów. W taki sposób doszedłem do perfekcji:) Zresztą oceńcie sami.

Do przygotowania owego strogonowa potrzebujemy:

- 0,5 kg polędwicy wołowej

- o,25 kg pieczarek

- puszka kukurydzy konserwowej

- 4 ogórki konserwowe

- 1 cebula

- 150 ml śmietany

- mąka, natka pietruszki, sól, pieprz

Przygotowanie:

Cebulę obrać, posiekać i podsmażyć na złocisty kolor. Mięso pokroić na grube kawałki i przesmażyć. Pieczarki pokroić i również podsmażyć. Wszystkie (osobno) przesmażone składniki zmieszać razem, dodać śmietanę, pokrojone w paseczki ogórki, kukurydzę, mąkę i przyprawy. Zagotować.

Na koniec posypać natką pietruszki. Ja osobiście bardzo lubię owego strogonowa podawać z kluskami lanymi lub zacierkami.

Smacznego!

Responses are currently closed.