Przepis na sushi

Orientalne potrawy zyskują ostatnio duża popularność w Polsce. Większość z nich każdy sam może przygotować w domu. Sushi jednak odstrasza domowych kuchcików potencjalną trudnością przygotowania… Tymczasem wcale nie jest trudne. Dziś chciałbym przedstawić sposób na przygotowanie sushi w swoim własnym mieszkaniu.

sushi

autor zdjęcia: avlxyz

Co będzie nam potrzebne:

– ryż krótkoziarnisty

– ocet ryżowy

– imbir marynowany

– avocado

– sos sojowy

– chrzan wasabi

– algi – nori

– surowy łosoś, ryba maślana, tuńczyk (ryba wedle uznania), paluszki krabowe

Dobrze wypłukany ryż gotujemy ok 15 minut. Po ugotowaniu polewamy go obficie octem ryżowym i pozostawiamy do wystygnięcia. Składniki do nadzienia dokładnie myjemy i tniemy w cienkie paski. Na rozwinięty arkusz algi nakładamy ryż cienką warstwę ryżu tak aby zajmował ok 2/3 powierzchni wodorostów. W połowie ryżu układamy składniki nadzienia. Składniki można łączyć dowolnie. Te podane wyżej są tak dopasowane aby ze sobą współgrały. Następnie krawędzie wodorostów smarujemy niewielką ilością wasabi, dociskami krawędź do ryżu i rolujemy do końca. Ostrym nożem tniemy rulon na mniejsze kawałki, tak aby nadawały się do zjedzenia na raz. Kawałki maczamy w sosie sojowym. Smacznego:)

Responses are currently closed.