Warning: include_once(/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php): failed to open stream: Permission denied in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305

Warning: include_once(): Failed opening '/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/lib/php:/usr/local/php5/lib/pear') in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305
Przepis na sycący bogracz | Przepisy kulinarne

Przepis na sycący bogracz

Witajcie! Dziś przygotowałem dla Was przepis na potrawę obiadowo – kolacyjną, bardzo sycącą, świetnie nadającą się jako jednodaniowy obiad. Doskonałą na zimne temperatury. Jest to sycący bogracz z kluskami.

Do przygotowania bograczu potrzebujemy następujących składników:

– 1/2 kg polędwicy

– 2 czerwone papryki

– papryka chili

– duży pomidor

– 2 ziemniaki

– 2 cebule

– 3 ząbki czosnku

– olej

– słodka mielona papryka

– kminek

– sól, pieprz

Kluski:

– 10 dkg mąki

– 2 jakja

– łyżka posiekanej natki

Przygotowanie:

1. Cebulę i czosnek drobno kroimy i smażymy na 3 łyżkach oleju przez ok 5 minut. Dodajemy dużą łyżkę mielonej papryki, mieszamy i odstawiamy na kilka minut.

2. Mięso kroimy w kostkę i dodajemy do przesmażonej cebuli z czosnkiem i smażymy. Po ok 30 minutach podlewamy niewielką ilością wody i odstawiamy na 3 minuty. Pomidora (bez skórki), paprykę i paprykę chili kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa. Gotujemy przez ok 15 minut. Ziemniaki kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa. Wlewamy tyle wody by przykryła ziemniaki, dodajemy sól, pieprz i kminek.

3. Jajka rozbijamy z 3 łyżkami wody, dodajemy natkę, sól i mąkę i mieszamy, by wytłoczyć jak najwięcej powietrza. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Gdy ziemniaki będą miękkie (15 – 20 minut) wlewamy ciasto cienką strużką, cały czas mieszając. Gotujemy jeszcze ok 2 minuty i od razu podajemy.

Smacznego!

Responses are currently closed.