Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z sosem śmietanowym
Pyszny przepis mojej mamy, który to nota bene został wczoraj urzeczywistniony i spożyty przeze mnie na obiad (a pozostałość na kolację:)). To kolejny przepis, który posiada znamiona łatwego w przygotowaniu, bez zbędnych więc ceregieli wymienię rzeczy, które będą nam potrzebne do jego przygotowania:
– 0,5 kg ziemniaków
– 2 cebule
– 3 kiełbasy szlacheckie
– starty ser
– śmietana 18%
– masło, mąka
Przygotowanie:
1. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i szatkujemy. Kiełbasę kroimy w plasterki.
2. Cebulę przesmażamy do uzyskania złocistego koloru.
3. Łączymy rozgrzane 2 łyżki masła z 2 łyżkami mąki, wlewamy śmietanę, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową i mamy przygotowany sos
4. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i układamy: ziemniaki, cebulę, kiełbasę, ziemniaki, cebulę kiełbasę. Całość polewamy sosem śmietanowymi posypujemy obficie startym serem.
5. Zapiekamy ok 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. WAŻNE – nie wolno zapiekanki przykrywać, ani zamknięciem od naczynia ani żadną folią.
Smacznego!
– sól, pieprz, gałka muszkatołowa