Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z sosem śmietanowym

Pyszny przepis mojej mamy, który to nota bene został wczoraj urzeczywistniony i spożyty przeze mnie na obiad (a pozostałość na kolację:)).  To kolejny przepis, który posiada znamiona łatwego w przygotowaniu, bez zbędnych więc ceregieli wymienię rzeczy, które będą nam potrzebne do jego przygotowania:

- 0,5 kg ziemniaków

- 2 cebule

- 3 kiełbasy szlacheckie

- starty ser

- śmietana 18%

- masło, mąka

Przygotowanie:

1. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i szatkujemy. Kiełbasę kroimy w plasterki.

2. Cebulę przesmażamy do uzyskania złocistego koloru.

3. Łączymy rozgrzane 2 łyżki masła z 2 łyżkami mąki, wlewamy śmietanę, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową i mamy przygotowany sos

4. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i układamy: ziemniaki, cebulę, kiełbasę, ziemniaki, cebulę kiełbasę. Całość polewamy sosem śmietanowymi posypujemy obficie startym serem.

5. Zapiekamy ok 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. WAŻNE – nie wolno zapiekanki przykrywać, ani zamknięciem od naczynia ani żadną folią.

Smacznego!

- sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Responses are currently closed.