PUCHATY OMLET WARZYWNY

6 jajek
garść posiekanej zieleniny (szczypiorek, natka pietruszki, majeranek, tymianek)
garść startego żółtego sera lub przetartego przez sito białego sera
2 łyżki śmietany
2 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz cayenne
porcja rosołowa i warzywa z rosołu
tłuszcz do smażenia
8 okrągłych bułeczek (grahamki albo kajzerki)
keczup
8 małych listków sałaty
Żółtka ubić ze śmietaną, mąką i tartym serem, dodać rozgniecione widelcem
warzywa i posiekaną zieleninę, doprawić
do smaku. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą żółtkową i podzielić na porcje. Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz i delikatnie wylać połowę masy jajecznej. Smażyć z obu stron, obracając omlet. Każdy omlet podzielić na cztery części. Bułeczki przekroić na połowy, do środka każdej bułeczki wkładać porcję omletu, polać keczupem i przykryć płatkiem sałaty.

Responses are currently closed.