Warning: include_once(/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php): failed to open stream: Permission denied in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305

Warning: include_once(): Failed opening '/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/lib/php:/usr/local/php5/lib/pear') in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305
Pzepis na Ratatuj | Przepisy kulinarne

Pzepis na Ratatuj

ratatuj

foto: http://www.flickr.com/photos/naotakem/

Witajcie! Dziś chciałem się z Wami podzielić przepisem na francuską potrawę rodem z Prowansji, a mianowicie Ratatouille, po polskiemu Ratatuj:) Chyba nie muszę Wam mówić skąd pomysł na przygotowanie właśnie takiej potrawy? Tak. Macie rację. Właśnie wczoraj oglądałem tą prześmieszną bajkę o szczurze, który marzył żeby zostać kucharzem;) Rat – ang. szczur, RATatuj – coś w tym jest. Wracając jednak do przepisu. Do przygotowania Ratatuj będziemy potrzebować:

– 0,5 kg pomidorów

– 2 cebule

– 2 czerwone papryki

– 1 bakłażan

– 2 cukinie

– 4 ząbki czosnku

– oliwa z oliwek

– 2 liście laurowe

– tymianek, sól, pieprz

Przygotowanie:

Pomidory należy sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na spore kawałki. Cebulę obrać i pokroić w duże krążki. Paprykę pokroić w cienkie paski, cukinię w plasterki, a bakłażana w grubą kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Wrzucić na nią pokrojoną cebulę i paprykę. Smażyć przez ok 5 minut. Dorzucić bakłażana i pomidory. Smażyć przez kolejne 2-3 minuty. Dodać cukinię, liście laurowe, posiekany czosnek i pozostałe przyprawy. Chwilę jeszcze wszystko razem posmażyć. Potrawa ta świetnie nadaje się jako dodatek do mięs lub jedzona sama np z bagietką. Smacznego!

Responses are currently closed.