Warning: include_once(/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php): failed to open stream: Permission denied in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305

Warning: include_once(): Failed opening '/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/lib/php:/usr/local/php5/lib/pear') in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305
RACIBORSKIE ROGALIKI RABARBAROWE | Przepisy kulinarne

RACIBORSKIE ROGALIKI RABARBAROWE

1 kg rabarbaru
1 torebka drożdży instant
2 szklanki mąki pszennej 4 dag drożdży
3/4 szklanki mleka
12 1/2 dag (1/2 kostki) margaryny
3 żółtka 1 białko
6 łyżek cukru
cynamon
sól, tarta bułka
tłuszcz do nasmarowania blachy
Oczyszczony rabarbar pokroić w drobną kostkę, dolać trzy łyżki wody i rozgotować na małym ogniu (można podłożyć płytkę ochronną). Odparować wodę, dodać trzy łyżki cukru i smażyć 2-3 minuty, mieszając, ostudzić. Dodać szczyptę rabarba-
2 1/2 szklanki mąki
1 opakowanie drożdży instant
(na 50 dag mąki) 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki cukru pudru 5 dag margaryny lub masła 50 dag jabłek (najlepiej antonówek) 1 żółtko
1 niepełna szklanka mleka (200 ml) 1 łyżka rumu, brandy, ewentualnie kilka
kropli aromatu rumowego
lub arakowego 1 łyżeczka mielonego cynamonu sok z 1/2 cytryny sól tłuszcz do smażenia
ru i łyżkę tartej bułki, dokładnie wymieszać. Margarynę rozpuścić. Mąkę przesiać z drożdżami i szczyptą soli. Jajka utrzeć z cukrem, dodać do mąki, razem z ciepłą margaryną i podgrzanym mlekiem. Wyrobić na jednolite ciasto – powinno odchodzić od brzegów naczynia. Przykryć czystą lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować na wysypanej mąką stolnicy i kroić na trójkąty. Na środku każdego kłaść łyżkę marmolady rabarbarowej i zwijać półokrągłe rogaliki. Ułożyć je na natłuszczonej blasze i odstawić do wyrośnięcia. Białko lekko ubić widelcem, smarować rogaliki. Wstawić do nagrzanego piekarnika (200°C) na 30 minut.

Responses are currently closed.