Warning: include_once(/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php): failed to open stream: Permission denied in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305

Warning: include_once(): Failed opening '/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/lib/php:/usr/local/php5/lib/pear') in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305
RADOMSKI PLACEK ZE ŚLIWKAMI | Przepisy kulinarne

RADOMSKI PLACEK ZE ŚLIWKAMI

3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1/2 kostki margaryny lub masła
roślinnego 1 szklanka mleka 1 łyżeczka waniliowego proszku do
pieczenia 3 jajka sól
cukier waniliowy 50 dag wydrylowanych śliwek (mogą być
mrożone) tłuszcz do nasmarowania formy tarta bułka cukier puder do posypania
Śliwki rozmrozić, przekroić na połowy i usunąć pestki. Do rondelka wlać mleko, dodać margarynę i cukier, podgrzewać na małym ogniu, stale mieszając, dopóki
nie powstanie jednolita masa. Mąkę przesiać do miski z cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia, dodać szczyptę soli i letnią masę mleczną, dobrze wymieszać (najlepiej mikserem) dodając po jednym jajku. Ciasto wyłożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką płaskiej prostokątnej formy. Na cieście ułożyć połówki śliwek. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180-200°C) na 45-60 minut.

Responses are currently closed.