Warning: include_once(/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php): failed to open stream: Permission denied in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305

Warning: include_once(): Failed opening '/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/lib/php:/usr/local/php5/lib/pear') in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305
RAFAŁEK | Przepisy kulinarne

RAFAŁEK

Dwie paczki wiórków zalać 2 szklankami mleka i odstawić na godzinę. Z pozostałego mleka przygotować według przepisu budyń, ostudzić. Namoczone płatki zagotować na niewielkim ogniu (można podłożyć płytkę ochronną), stale mieszając, ostudzić. Żelatynę namoczyć z zimnej wodzie, a gdy napęcznieje, rozpuścić w odrobinie wrzątku i ostudzić do temperatury pokojowej. Margarynę o temperaturze po-
kojowej utrzeć na krem z cukrem, szczyptą soli oraz kilkoma kroplami aromatu migdałowego, następnie dalej ucierać, dodając na zmianę po łyżce płatków kokosowych i budyniu i wreszcie letnią żelatynę. Płaską formę wyłożyć 1/2 krakersów, następnie wyłożyć połowę masy kokosowej, przykryć kolejną partią 1/3 krakersów i pozostałą masą. Przykryć pozostałymi krakersami i posypać obficie wiórkami. Wstawić do lodówki przynajmniej na 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc. Do masy można także dodać 2-3 łyżki dobrego alkoholu (rum, brandy, wiśniówka). Zamiast krakersów można użyć pokruszone biszkopty, herbatniki, a nawet płatki kukurydziane.

Responses are currently closed.