REMBERTOWSKIE SÓJKI

60 dag suszonych śliwek
bez pestek 25 dag cukru
15 dag wiórków kokosowych sól oliwa lub dobiy olej do natłuszczenia
formy lub półmiska gruby cukier
Śliwki dokładnie umyć i namoczyć w ciepłej wodzie, tak aby owoce pozostawały zaledwie przykryte. Gdy śliwki napęcznieją, przepuścić je przez maszynkę lub zmiksować, ewentualnie drobno posiekać. Śliwki wymieszać z cukrem i podgrzewać, stale mieszając (w razie potrzeb-podlewając 1-2 łyżkami wody) do chwili, gdy masa nieco zgęstnieje i stanie się jednolita. Masę śliwkową wymieszać z wiórkami kokosowymi i wyłożyć na natłuszczony półmisek lub płaską blaszkę. Odstawić do zastygnięcia. Gdy masa ostygnie, natłuszczonymi rękami formować niewielkie kulki i obtaczać je w cukrze. Wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę przed podaniem.

Responses are currently closed.