ROLADA GALICYJSKA

Ciasto:
l/2 szklanki mąki 3 jajka
1 szklanka mleka
około 1 szklanki gazowanej wody mineralnej
1-2 łyżki stopionego masła, oliwy lub oleju
sól, mała łyżeczka cukru
Nadzienie:
1 1 /2 kg szpinaku
2-3 jajka
masło łub margaryna
2-3 ząbki czosnku
mleko
2 czerstwe bułki sól, pieprz
garść startego sera żółtego (najlepiej
parmezanu) tarta bułka
Przygotowując naleśniki, należy pozosta- wić kilka łyżek ciasta naleśnikowego do sklejenia rolady. Usmażyć naleśniki według przepisu na naleśniki klasyczne (s. 311). Bułki namoczyć w mleku. Szpinak oczyścić i ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i dobrze odcisnąć. Drobno posiekać i obsmażyć na dwóch łyżkach oliwy lub masła. Dodać rozgnieciony czosnek, jajka i odciśnięte bułki, dobrze wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Na-leśniki ułożyć tak, aby dachówkowo nachodziły jeden na drugi, i posmarować miejsce połączenia surowym ciastem. Masę

Responses are currently closed.