ROZKOSZNA PAMELA

4 jajka
4 łyżeczki cukru
1 torebka galaretki (najlepiej cytrynowej,
ale może być też inna) garść posiekanych bakalii (orzechy,
migdały, owoce kandyzowane itp.) sól
Żółtka utrzeć z cukrem na krem. Galaretkę rozpuścić w połowie wody przewidzianej przepisem (trzeba wziąć szklankę
wody zamiast dwóch) i ostudzić do tern peratury pokojowej. Schłodzone białka ubii ze szczyptą soli na sztywną pianę, po< koniec ubijania dodawać po łyżce tężejąc; galaretkę i utarte żółtka. Delikatnie połą czyć z bakaliami i przełożyć do dużej for my lub do małych miseczek albo salaterek Wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Przei podaniem możemy formę lub miseczki n; chwilę zanurzyć w ciepłej wodzie - kren łatwiej odejdzie od ścianek. Pięknie wy gląda i nieźle smakuje z dodatkiem bite śmietany (może być w sprayu).

Responses are currently closed.