ROZKOSZNA ROZALIA

2 jajka
2 łyżki cukru
cukier waniliowy
1 porcja (200 ml) śmietanki kremówki
I kieliszek rumu lub aromat rumowy
albo arakowy garść wiórków kokosowych
albo migdałowych sól
Galaretkę rozpuścić w połowie wody przewidzianej w przepisie i ostudzić do temperatury pokojowej. Żółtka ubić z cukrem, cukrem waniliowym i rumem lub kilkoma kroplami aromatu. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Schłodzoną śmietankę ubić ze szczyptą soli, delikatnie połączyć z masą żółtkową, krzepnącą galaretką i pianą z białek. Przełożyć do formy (najlepiej szklanej), przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki przynajmniej na dwie godziny. Jeśli krem trud-
no odchodzi od brzegów formy, przed podaniem można formę włożyć na moment do gorącej wody.

Responses are currently closed.