Warning: include_once(/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php): failed to open stream: Permission denied in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305

Warning: include_once(): Failed opening '/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/lib/php:/usr/local/php5/lib/pear') in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305
RYŻ PO ŻOLIBORSKU | Przepisy kulinarne

RYŻ PO ŻOLIBORSKU

40 dag ryżu (4 torebki)
50 dag truskawek
1 szklanka śmietany kremówki
4 jajka
1/2 szklanki cukru
sól, cukier waniliowy
mielony cynamon
1-2 goździki
sok z cytryny
1 łyżka margaryny lub masła
cukier puder
tłuszcz i tarta bułka do formy
ewentualnie garść listków melisy
Ryż ugotować na sypko w wodzie z dodatkiem sporej szczypty cynamonu i goździków oraz 1 łyżeczki soku z cytryny. Dokładnie odsączyć i wymieszać z łyżką tłuszczu (goździki należy usunąć). Truskawki oczyścić z szypułek, wypłukać, przebrać i pokroić na ćwiartki lub połowy – zależnie od wielkości. Żółtka ubić z cukrem, wymieszać z lekko ostudzonym ryżem. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do masy ryżowej dodać pokrojone truskawki, a na koniec delikatnie wymieszać wszystko z pianą z białek. Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy i wstawić do nagrzanego pie~ karnika (180-200°C) na około 20-30 minut. Schłodzoną śmietankę ubić ze szczypt
soli, pod koniec ubijania dodając cukier waniliowy wymieszany z cukrem wanilio-wym do smaku. Gotową zapiekankę przybrać bitą śmietaną i ewentualnie listkami melisy.
Wersja dla dorosłych
Pokrojone truskawki można wymieszać z rumem lub brandy (1 kieliszek).

Responses are currently closed.