RYŻATKA NA SŁODKO

20 dag ryżu (2 torebki)
40 dag moreli lub brzoskwiń
cynamon
1 opakowanie serka waniliowego
homogen izo wanego 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka masła łub margaryny sól
garść płatków kukurydzianych garść rodzynek 2-3 łyżki brandy lub kilka kropli aromatu
rumowego albo arakowego
Ryż ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki soku z cytryny. Dokładnie odsączyć i wymieszać z łyżką masła. Owoce umyć, usunąć pestki i pokroić w kostkę. Rodzynki umyć i namoczyć w brandy lub wodzie z dodatkiem aromatu, a gdy napęcznieją, odcisnąć. Wymieszać z ryżem i owocami oraz twarożkiem. Posypać płatkami kukurydzianymi. Przed podaniem schłodzić w lodówce.

Responses are currently closed.